Wrocławska Akademia Kulinarna nie zwalnia tempa

Lokal sieci Lepione, WAK

Stawiamy na atrakcyjne lokalizacje w najlepszych galeriach handlowych w Polsce. Nieustannie chcemy się rozwijać – mówi dla Retailnet Marcin Gryżenia, przedstawiciel firmy Wrocławska Akademia Kulinarna, właściciel 80 lokali gastronomicznych.

– Mimo ogromnego sukcesu, jaki osiągnęliśmy przez ostatnie 25 lat działalności na rynku gastronomicznym w Polsce, nie zwalniamy tempa. Nieustannie rozwijamy nasze sieci oraz badamy rynek pod kątem tworzenia nowych konceptów. Na drugi kwartał 2018 rok potwierdziliśmy już otwarcie 8 nowych lokalizacji. Z doświadczenia wiemy, że ta liczba wzrośnie – w ubiegłym roku otworzyliśmy łącznie 26 placówek. W portfolio mamy już 80 lokali: Kuchnia Marche, Express Oriental, Lepione i Sevi Kebab. Nasze restauracje działające w systemie „kuchnia na wagę” otwieramy głównie w znanych i lubianych centrach handlowych – podkreśla Marcin Gryżenia, przedstawiciel firmy WAK.

W galeriach coraz więcej miejsca poświęca się gastronomii i szeroko rozumianej rozrywce. Zmieniające się trendy powodują, że food courty są przystępne oraz cieszą się zainteresowaniem gości. WAK wpisuje się w tę tendencję i oczekiwania klientów, wdrażając również koncepcję lokali wolnostojących, z własną strefą stolikową. Takie rozwiązanie jest komfortowe np. dla rodzin z dziećmi, grup zorganizowanych czy klientów biznesowych.

– Reagujemy na potrzeby gości – chcemy, by każdy czuł się w naszych restauracjach jak w odwiedzinach u bliskiej, serdecznej osoby. Obecnie z naszymi konceptami jesteśmy obecni w 20 miastach w Polsce. Wkrótce otwieramy kolejne placówki franczyzowe w Łodzi oraz Katowicach. Partnerom biznesowym przy otwarciu restauracji zapewniamy pełne wsparcie na każdej płaszczyźnie – podkreśla  Marcin Gryżenia.

Współpraca WAK z franczyzobiorcami

– Z Wrocławską Akademią Kulinarną owocnie współpracuję od 9 lat. Zawsze mogę liczyć na wsparcie ze strony centrali. W razie problemów lub wątpliwości wiem, że mam się do kogo zwrócić i mam pewność, że otrzymam merytoryczną odpowiedź popartą danymi. Na bieżąco otrzymuję zdjęcia, receptury oraz inspiracje, które pomagają nam tworzyć jeszcze lepsze restauracje. Kucharze szkoleniowi sieci, regularnie odwiedzają naszą placówki i na miejscu w naszych lokalach służy dobrą radą – mówi Monika Wikło franczyzobiorca sieci Kuchnia Marche.

Podobnego zdania jest Rafał Boruszak, właściciel dwóch restauracji Kuchnia Marche. – We współpracy z Wrocławską Akademią Kulinarną mogę liczyć na uczciwe warunki współpracy i satysfakcjonujący poziom rentowności. Wcześniej nie prowadziłem żadnej firmy w gastronomii, mimo to lokal od pierwszego miesiąca zarabiał na pokrycie bieżących kosztów – mówi Rafał Boruszak, właściciel dwóch restauracji Kuchnia Marche, który zanim spróbował swoich sił w sieci franczyzowej pracował w wyuczonym zawodzie jako architekt.

WAK Oferuje pomoc i wsparcie w finansowaniu przedsięwzięcia, co jest szczególnie ważne dla nowych inwestorów rozpoczynających działalność franczyzową. Wzrost obrotów jest mocno uzależniony od zaangażowania właściciela. Średni, szacunkowy czas zwrotu z inwestycji wynosi około 2–3 lat. Zależy to od wielu czynników, z których chęć, motywacja i rzetelne podejście do prowadzenia biznesu mają kluczowe znaczenie.

– Zapraszamy do współpracy ludzi ambitnych, otwartych, pełnych pasji. Takich, którzy lubią dobre jedzenie i solidną pracę. Wiedza gastronomiczna się przydaje, ale nie jest konieczna. Potrafimy przekonać do naszego biznesu, podając autentyczne, oparte na faktach argumenty – zapewnia Marcin Gryżenia.

Aktualnie w ramach sieci WAK łącznie funkcjonuje 80 lokali. Są to: Kuchnia Marche, najstarsza i największa sieć liczy 38 placówek. Sevi Kebab to łącznie 22 placówki. Express Oriental są dostępne w 13 lokalizacjach. Lepione z ofertą dań mącznych ma 3 lokalizacje. WAK prowadzi też sieć kawiarni Lulu Cafe mając 4 lokalizacje w Polsce.

Wrocławska Akademia Kulinarna  jest partnerem i wystawcą jesiennej edycji Shopping Center Forum 2018 CEE Exhibition&Conference. Z przedstawicielami firmy będzie można spotkać się już 26-27 września 2018 roku.

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

POLECANE ARTYKUŁY